Oliwa powinna towarzyszyć nam na co dzień, jako uzupełnienie zdrowej zbilansowanej diety.
Dobroczynny wpływ oliw
Źródło przeciwutleniaczy – antyoksydanty spowalniają starzenie się organizmu, zmniejszają ryzyko cukrzycy, nowotworów i chorób serca.
Bogata zawartość (ponad 70%) kwasu oleinowego, który zmniejsza stany zapalne, wpływa również na geny przeciwdziałając powstawaniu nowotworów.
Zawiera związki fenolowe, które chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami, chroniąc nasze komórki.
Stosowanie oliwy z oliwek obniża ciśnienie krwi i zapobiega tym samym powstaniu miażdżycy.
Dodając oliwę z oliwek do swojej diety, zastępujesz tym samym inne mniej zdrowe tłuszcze.
Oliwa poprawia cechy zespołu metabolicznego, poziom cukru we krwi, trójglicerydów i lipoproteiny o niskiej gęstości czyli LDL
KIEDY SIĘGNĄĆ PO OLIWĘ
OLIWA W KUCHNI
Oliwa z oliwek słynie przede wszystkim ze swojego zastosowania w kuchni. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, odpornych na działanie wysokich temperatur (jednak nie wyższych niż 200°C), wartościowe związki i składniki nie ulegają rozpadowi w trakcie smażenia i mogą w pełni wzbogacić gotowane potrawy.
Oliwa z oliwek znajdzie swoje zastosowanie w potrawach z mięsa, ryb i owoców morza. Jednak jej bogactwa walorów smakowych najpełniej można doświadczyć, dodając ją do makaronów oraz tworząc na jej podstawie wszelakie dressingi do sałatek. Świetnie smakuje z typowo włoską przekąską – bruschettą. Naprawdę wysokiej jakości oliwa extra vergine smakuje znajomicie nawet z kromką zwykłego chleba.