Wydawać by się mogło, że powyższe pytanie nie ma sensu. Przecież oliwa z oliwek to tłuszcz, a tłuszcz kojarzy się jednoznacznie z przybieraniem na wadze. A jednak w tym przypadku jest zupełnie odwrotnie. Dobra oliwa z oliwek jest naszym sprzymierzeńcem w staraniach o szczupłą sylwetkę. Chcesz wiedzieć dlaczego?
Oliwa z oliwek to jeden z kluczowych elementów diety śródziemnomorskiej, która od lat słynie ze swoich dobroczynnych właściwości dla zdrowia. Ten cenny produkt nie tylko dodaje smaku potrawom, ale również dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Obserwuje się, że osoby stosujące dietę śródziemnomorską mają tendencję do utrzymywania prawidłowej masy ciała. Jaką rolę odgrywa w tym oliwa?
Reguluje cholesterol
Oliwa z oliwek bogata jest w MUFA, które pomagają regulować poziom cholesterolu LDL (“złego” cholesterolu) i zwiększają poziom cholesterolu HDL (“dobrego” cholesterolu). To z kolei przyczynia się do zmniejszania ryzyka chorób serca, ale też może ułatwiać odchudzanie.
Wspomaga trawienie
Oliwa z oliwek stymuluje produkcję soków trawiennych i żółci, co ułatwia trawienie tłuszczów i przyswajanie witamin. Dobre trawienie to klucz do prawidłowej przemiany materii i spalania kalorii.
Daje uczucie sytości
Oliwa z oliwek jest tłuszczem, a tłuszcze trawione są dłużej niż węglowodany. Dzięki temu po spożyciu posiłku z oliwą z oliwek dłużej czujemy się syci i mniej skorzy do podjadaniu między posiłkami.
Przyspiesza metabolizm
Zawarte w oliwie z oliwek antyoksydanty chronią mitochondria przed uszkodzeniem, co pozwala im na optymalną produkcję energii i tym samym zwiększa się tempo spalania kalorii. Jednocześnie szkodliwe produkty uboczne, z większą łatwością usuwane są z organizmu. Niektóre antyoksydanty mogą również wpływać na poziom hormonów, takich jak leptyna i grelina (zwana hormonem głodu), które regulują apetyt i uczucie sytości.
Dlatego warto włączyć do diety oliwę z oliwek extra virgin, która jest najzdrowsza i zawiera najwięcej antyoksydantów. Jak ze wszystkim, nie należy przesadzać z ilością – oliwa z oliwek jest kaloryczna, dlatego spożywaj ją z umiarem. Zalecane dzienne spożycie oliwy z oliwek dla osób dorosłych to 2-3 łyżki stołowe. Pamiętaj, że to nie jest cudowny sposób na odchudzanie, a jeden z elementów zdrowej zbilansowanej diety, której powinna towarzyszyć regularna aktywność fizyczna.
Dodatkowe wskazówki:
- Połącz oliwę z oliwek z innymi produktami wspomagającymi odchudzanie, takimi jak warzywa, owoce, chude białko i pełnoziarniste produkty zbożowe. Polecamy bogatą w polifenole I-Oil.
- Pij dużo wody, aby utrzymać prawidłowe nawodnienie organizmu.
- Regularnie się ruszaj – wybierz aktywność fizyczną, która sprawia Ci przyjemność i ćwicz co najmniej 30 minut dziennie.
Stosując te proste zasady, możesz osiągnąć swój cel i cieszyć się zdrowiem i szczupłą sylwetką.